Spletno nakupovanje pri Slovencih

 

Koliko Slovencev uporablja spletno nakupovanje in ali se ga še vedno bojimo

 

Ko prebiram razne raziskave in analize lahko ugotovim, da Slovenci spletno nakupovanje pojmujemo pravzaprav nekoliko drugače kot recimo Američani, Kanadčani, Avstralci, Zahodni Evropejci, torej drugače kot tako imenovani razviti svet. Zakaj je temu tako? Nepoznavanje načinov plačevanja za spletne nakupe, strah, da nam bo kdo pobral denar s kreditne kartice, ali kaj tretjega.

Kako pravzaprav poteka spletno nakupovanje pri večini Slovencev. Najprej se doma običajno sprehodimo po različnih internetnih trgovinah in poiščemo za nas zanimive izdelke. Preverjamo različne specifikacije in normalno tudi cene. Morda obiščemo še kakšen forum in pogledamo kaj ljudje pišejo o tem, nato pa se podamo v klasično trgovino in tam opravimo nakup. In kaj je narobe s tem, boste vprašali? Načeloma nič. Pridobili smo potrebne informacije in potem opravili nakup na klasičen način. Če imamo trgovino v domačem kraju je to seveda izvedljivo. Kaj pa, če je nimamo? Kaj če najdemo boljši izdelek, ali cenovno ugodnejši izdelek, ali celo izdelek, ki ste ga našli morda le v kakšni recimo avstralski ali japonski trgovini. Ali se bomo potem odrekli nakupu, bomo morda kupili nekaj, kar je samo nadomestek tega, kar bi radi imeli?

 

Spletno nakupovanje kadarkoli in kjerkoli
Spletno nakupovanje je udobno, opravite pa ga ob kateri koli uri dneva

 

Spletno nakupovanje ni nikakršen bavbav, je pa treba biti pozoren na kar nekaj stvari, ki utegnejo postati problem za neveščega kupca. Po mojem osebnem prepričanju je treba upoštevati naslednje minimume, da bi si zagotovili varno spletno nakupovanje:

  1. Kredibilnost prodajalca, pri katerem boste opravili spletni nakup

Pri spletnem nakupovanju preverite, ali je prodajalec vreden zaupanja. To boste videli že po tem, koliko časa je prisoten v tej dejavnosti, ali od njega kupujejo tudi drugi. To seveda pride v poštev, če se odločate za manj znane trgovce. Spletne trgovine kot so TripleClicks, Amazon, E Bay in podobne naj ne bi bile problematične.

  1.  Varovanje osebnih podatkov

Če boste želeli opraviti spletno nakupovanje kjerkoli na internetu, se boste najprej morali registrirati. Prodajalec bo morda od vas zahteval vse mogoče podatke. Vpišite samo tiste, ki so označeni z zvezdico.

 

Spletno nakupovanje nudi najboljše cene
Kje lažje preverite cene kot pri spletnem nakupovanju.

 

  1.  Izbira izdelka

Pri izbiri izdelka, ki je zanimiv za vaše spletno nakupovanje je poleg cene potrebno preveriti več stvari. Če imate na trgovčevi spletni strani opcijo ocene izdelka, jo preberite. To so ocene, ki jih podajajo kupci. Obvezno preverite tudi, kakšna je garancija, ki jo daje prodajalec (če je to tuj spletni trgovec boste garancijo našli pod returns & refunds)

  1.  Poštnina

Ta podatek ne smete nikakor prezreti, saj vam poštnine lahko precej podražijo vaše spletno nakupovanje. Poštne stroške vam bo sistem prištel običajno na koncu, tik pred potrditvijo nakupa.

Neredko pa vam spletni prodajalci nudijo tudi brezplačno pošiljanje (Free shipping). To je res neverjetno, saj vam lahko trgovci, tudi iz drugih kontinentov, pošljejo celo nizko cenovne izdelke popolnoma brezplačno, le čakalna doba je nekoliko daljša. Zelo interesantno pri vašem spletnem nakupu, kaj pravite?

 

Kaj vse lahko nudi spletno nakupovanje
Pri spletnem nakupovanju ni omejitejitev glede izbire artiklov.

 

  1.  Carinske dajatve

Na carinske dajatve morate biti pozorni, če opravite spletno nakupovanje od trgovca izven EU. Običajno gre tu za trgovce iz ZDA in Kitajske, Hong Konga, Singapurja in podobno. Za te izdelke se opravijo carinski postopki, vendar se za vse pošiljke do vrednosti 22€ (brez poštnine) ne plača nobenih dajatev. Če je vrednost pošiljke vašega spletnega nakupa nad 22€, vendar ne presega 150€, vam bodo obračunali samo DDV po trenutno veljavni stopnji. Če pa bo vrednost pošiljke več kot 150€ boste morali plačati tako DDV, kot tudi carino. Višina carine pa je odvisna tudi od vrste izdelka, zato predhodno preverite na strani Carinske uprave Republike Slovenije, kolikšna je carina za izdelek, ki ste ga izbrali za vaš spletno nakupovanje. http://www.carina.gov.si/si/vprasanja_in_odgovori/carinski_in_davcni_postopki/carinski_in_davcni_postopki/narocanje_blaga_preko_interneta/narocanje_blaga_preko_interneta/

 

Globalno spletno nakupovanje
Spletno nakupovanje iz katerega koli dela sveta opravimo kar iz udobja lastnega doma.

 

  1.  Plačevanje spletnega nakupa

Najpogostejša oblika plačevanja spletnega nakupovanja je plačevanje s kreditno kartico. V zadnjem času se zaradi varnosti vse bolj uveljavlja plačilo s predplačilnimi karticami. To kartico lahko dobite pri bankah, ki jih nudijo, ne glede to ali ste njihov komitent ali ne. Stroški izdaje take kartice znašajo običajno med 5 in 10€. Na to kartico lahko potem sami naložite toliko denarja, kot ga potrebujete za vaše spletno nakupovanje. Seveda lahko zaradi dodatne varnosti, pa tudi zaradi enostavnosti plačevanja vežete tudi to kartico na brezplačni procesni servis Pay pall. Registracija v Pay pall je res preprosta in hitra, pa tudi plačila spletnih nakupov so potem enostavnejša, kot če plačujete direktno s kreditnimi ali predplačilnimi karticami. Po mojem mnenju so spletni trgovci, ki omogočajo plačilo preko Pay pall-a tudi zanesljivejši.

 

Najboljše ponudbe so pri spletnem nakupovanju.
Pri nakupovanju preko spleta lahko najdemo zelo dobre ponudbe

 

  1.  Po opravljenem spletnem nakupu

Ko boste zaključili vaše spletno nakupovanje, boste na vaš elektronski naslov dobili potrditev nakupa. To obvezno shranite, da vam bo pri roki, če bi vendarle šlo kaj narobe. Saj veste, tako kot gre lahko narobe tudi v klasični trgovini in morate imeti račun, da problem rešite.

 

Primeri spletnega nakupovanja brez poštnine in carinskih dajatev

 

Na tej spletni strani lahko najdete tudi Fotkar.com Shop v katerem boste našli samo nekaj primerov izdelkov, kjer je pošiljanje brezplačno, cena izdelka pa je takšna, da ne plačate nobenih dajatev. Preko teh vzorčnih primerov tovrstnega spletnega nakupovanja, pa lahko pridete tudi do pregleda kompletnega izbora izdelkov (preko 90.000), med katerimi lahko izbirate.

 

Pa upam, da vam bodo zgornji nasveti pri vašem morebitnem spletnem nakupovanju koristili.

 

 

 

Image courtesy of:

Stuart Miles
rajcreationzs
stockimages

at FreeDigitalPhotos.net

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.