Popoldanski sp je lahko zelo uspešno podjetje

Je tudi popoldanski sp lahko zgodba o uspehu?

 

Popoldanski sp seveda ni nič drugega, kot oblika poslovne organizacije. Tako kot za vsako drugo podjetje je pomembno, kakšen človek stoji v ozadju. Prevedeno, ali ste pravi podjetnik ali ne. In v tem je ključ do vašega uspeha. Ko boste prebrali članek do konca, vam bo jasno, kaj mislim s tem.

Veliko novih podjetnikov, ki se registrira kot popoldanski sp, pa ne razmišlja tako, kot mora razmišljati podjetnik. Svoje novo podjetje so ustanovili bolj iz nuje. Morda niso dobili službe, morda v svoji službi niso zadovoljni. Morda bi radi samo nekoliko povečali svoj zaslužek. Morda pa je celo njihov delodajalec zahteval, da ustanovijo svoj popoldanski sp, preko katerega bodo potem lahko opravljali svoje delo.

Na prvi pogled morda s tem ni nič narobe. Vendar je treba pri tem pogledati malo globlje. Posledice so namreč lahko za tak popoldanski sp katastrofalne.

V prej navedenih primerih novi „podjetniki“ še vedno razmišljajo kot ljudje, ki hodijo v službo. Ni jim treba razmišljati o ničemer drugem, kot o delu, ki ga morajo opraviti. Pridejo na delo, ga opravijo in za to dobijo plačilo. Vendar, če boste razmišljali tako, bo v tem primeru tak popoldanski sp bolj životaril, če mu bo že uspelo preživeti.

Poglejmo si najprej običajne težave, na koncu članka pa bom podal še rešitve.

 

Prodaja popoldanski sp
Tudi če ste popoldanski sp bo vaša prodaja na internetu izgledala takole.

 

Kaj je nujno potrebno da popoldanski sp postane zgodba o uspehu?

 

Znati opravljati svoje delo, znati narediti nek izdelek ali opraviti neko storitev namreč še ne pomeni, da bo vaše podjetje uspelo preživeti. Seveda je to prvi pogoj, da svoj popoldanski sp sploh ustanovite. Če pa boste hoteli narediti podjetje, ki bo uspešno in vam bo vedno znova prinašalo zadovoljstvo in zaslužek, boste morali razmišljati še o marsičem drugem.

Ena od veščin, ki so ključne za uspeh popoldanskega sp je nedvomno prodaja.

Kako znate vi svoje izdelke ali storitve predstaviti in potem seveda tudi prodati. In to za pravo ceno. Za ceno, ki bo dovolj visoka, da vam bo omogočala, da bo vaš poslovni proces uspešen.

Prodaja je namreč tisto, kar dovaja v podjetje tisto novo energijo, ki je nujno potrebna za njegovo uspešno in kontinuirano delovanje.

Prodaja pomeni:

  • da imamo dober produkt, saj ga ljudje kupujejo
  • da ta produkt rešuje tem ljudem nek problem,
  • denar za življenje lastnika in zaposlenih v podjetju
  • možnost za investicije v nove cikle in v izboljšave
  • investicijo v marketing in nove prodaje

 

Zakaj se dogaja da podjetja propadejo?

 

Podjetja lahko propadejo zaradi različnih razlogov. Prav gotovo pa je največkrat razlog premajhna prodaja in s tem premajhen dotok dodane vrednosti kapitala nazaj v podjetje.

Če je to tako velik razlog, zakaj se potem sploh dogaja, boste namara vprašali.

Odgovor je preprost. Prodaja ni tako enostavna in o njej je treba vedeti marsikaj. V obliki podjetja, ki ga predstavlja popoldanski sp, pa je to še posebej problem. V tej obliki je namreč en človek DEKLICA ZA VSE. Od proizvodnje, oziroma opravljanja storitve, do raznih administrativnih in drugih pomožni opravil, do nabave in seveda tudi prodaje.

V obilici vse opravil pa se popoldanski sp ponavadi izogiba ravno tistemu najpomembnejšemu – prodaji. Problem nastane največkrat zato, ker ne ve niti kje poiskati nove kupce, niti kako jim prodati čimveč svojih produktov. Prav tako pa ne ve niti, kako obstoječim kupcem prodati več.

 

Prodaja za popoldanski sp
Vsako podjetje, tudi če ste popoldanski sp, potrebuje svoje tržišče. Večje kot je, več strank lahko pridobite. Internet pa je NAJVEČJA tržnica na svetu.

 

Iz svoje nekdanje lastne izkušnje, ki mi jo v zadnjem času množično potrjujejo tudi drugi mali podjetniki vključno s popoldanskimi speji, pa jih kar dvigne v zrak, ko jim omenim internet kot najboljši možni prostor za iskanje kupcev.

Kljub temu, da je internet prisoten pri nas že kar nekaj časa, ko ga večina nas izkorišča za iskanje najrazličnejših informacij, pa ga marsikdo še ne prepozna kot enkratno možnost za promocijo svojih proizvodov ali storitev. Iščemo informacije v zvezi z gradnjo hiše, nakupom avtomobila, zanima nas izbira dopusta, hrana za hišne ljubljenčke. Razumete?Ne poznam teme, o kateri ne bi iskali informacij na internetu. ZAKAJ, ZA BOŽJO VOLJO, TEGA NE IZKORISTITE?

Kaj mora torej narediti popoldanski sp, da pride do novih kupcev. Če poenostavim, mora povedati vsej tej množici iskalcem informacij, da obstaja. Da ima produkt, s katerim jim lahko reši njihovo težavo.

 

Zakaj mali podjetniki ne znajo prodajati na internetu?

 

Tudi tukaj bi lahko našteli več razlogov, pa se posvetimo zgolj dvema, glavnima:

  • interneta ne poznajo in se ga bojijo
  • nihče jim ne pove, kako na internetu uspešno prodajati

Strah pred neznanim je tisto, kar večino največkrat odvrne od tega, da bi razmišljali o perspektivnih možnostih.

Največkrat popoldanski sp niti ne pomisli na svoj nastop na internetu, saj ne ve, da so prav za njega možnosti neverjetno velike. Pri promoviranju svojih produktov je ravno internet medij, kjer pravzaprav sploh lahko dobro nastopi. Jasno vam je, da si oglasa na TV ali Jumbo plakata najbrž ne more omisliti. Skrajni domet so običajno lokalne radijske postaje ali lokalni časopis. Za manjše oglase v njih bo zadostovala že investicija, recimo 100€ na mesec. In seveda je to oglaševanje orientirano le na domače, lokalno okolju, pa tudi rezultatov takega oglaševanja ne morete meriti. Nikoli namreč ne veste, koliko kupcev ste pridobili na ta način in koliko je kupcev, ki bi jih tudi brez tega imeli.

 

Promocija na internetu je tudi cenovno najugodnejša rešitev

 

Če bi vedeli, koliko promocije si lahko za teh 100€ privoščite na internetu, vem, da ne bi več dolgo razmišljali. Poleg tega bi oglase prikazovali natanko tistim ljudem, ki bi jih vi sami izbrali in seveda, točno bi lahko vedeli iz katerih oglasov dobite potencialne stranke in iz katerih ne.

Iz vsega tega pa pride tudi do običajnega prepričanja, ki ga imajo mali podjetniki in popoldanski spji, ki so nekoč, nekje, slišali misel, da danes ne obstajaš, če nisi na internetu. Obiščejo lokalnega izdelovalca spletnih strani, mu naročijo izdelavo, ki naj bo čim cenejša, samo toliko, da bodo tudi oni prisotni na internetu. Lokalni izdelovalec mu takšno spletno stran izdela za nekaj 100€ in tukaj se zadeva večinoma konča.

Ne samo da tak nastop nima popolnoma nobenega efekta, prej bi lahko rekli, da imetniku celo škodi. Potem pa seveda pride do zmotnega prepričanja, da internet ne deluje. O ja, seveda deluje samo....

 

 

 

Rešitev, tudi za popoldanski sp, seveda obstaja

 

Seveda tudi vi poznate tisto, da za vsako bolezen obstaja tudi zdravilo. Več o spletnem nastopu za male podjetnike, vključno s popoldansjkimi espeji in o tem kako prodajati in zaslužiti na internetu sem pisal v svojem članku, ki ga preberite TUKAJ. V njem boste našli vse, kar morate vedeti o prodaji na internetu. Našli pa boste tudi kup povezav do brezplačnih vsebin, iz katerih se večino tega lahko tudi naučite.

Ko boste enkrat ugotovili, da internet, spletne strani, in še vse ostalo kar sodi zdraven niso noben bav bav in da je internet veliko večji trg, kot ga imate sedaj. Da pri prodaji na internetu, nikogar ne vlečete za rokav, nikogar ne silite v nič, in da vam na internetu nihče ne zbija cene (razen če vi tako hočete), se boste vprašali: „Pa kaj sem do sedaj misli, da tega še ne delam!“

Ja, treba, se bo nekaj tudi naučiti. Treba bo marsikaj tudi narediti. In sedaj smo spet pri tistem, kar sem omenil na začetku, treba bo razmišljati kot podjetnik. In za pravega podjetnika nikoli ni odveč narediti tisto, kar je za uspeh njegovega podjetja pomembno, pa čeprav je to popoldanski sp.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.