Ali je email marketing zares mrtev?

Email marketing imajo mnogi za nekoristnega

Razlogi, zakaj imajo nekateri ljudje, ki hočejo zaslužiti preko interneta, email marketing za nekoristno orodje, tiči pravzaprav v njih samih. Preprosto, ne vedo niti, zakaj bi ga sploh uporabljali. Če pa že, pa ne vedo, kako email marketing pravilno uporabljati, da jim bo prinašal dobre rezultate. Nekateri smatrajo email marketing celo kot zastarel, ali pa neprivlačen v primerjavi s socialnimi mediji. Zaradi tega so ga razglasili za „mrtvega“, vendar preprosto nimajo prav. S tem namreč najbolj škodijo sami sebi, saj so tisti, ki ga uporabljajo daleč pred njimi po svoji uspešnosti.

Izgradnja svoje lastne liste potencialnih strank in email marketing namreč omogočata najbolj direktno komunikacijo z interesenti za vaše produkte in jih zato lahko najlažje spremenite v svoje kupce. Zato se pametni podjetniki email marketingu nikakor ne mislijo odreči.

Socialni mediji so super. Facebook, Twiter, Linkedin in ostali, lahko poskrbijo za stalen dotok novih interesentov za naše produkte, ki jih tržimo. Je pa zelo pametno, da se vzporedno osredotočimo še na izgradnjo lastne liste potencialnih strank in na email marketing. Zakaj?

 

email marketing
Email marketing predstavlja, tako kot klasična pošta, bolj osebno komunikacijo kot je to primer pri socialnih omrežjih.

 

Email marketing in socialni mediji naj se dopolnjujejo

Na socialnih medijih je pametno širiti svojo ponudbo, saj obstaja velika verjetnost, da jo bodo nekateri tudi delili naprej. Običajno pa ti ljudje želijo zvedeti o njej tudi dodatne informacije. Te pa seveda lahko dobijo na vaši spletni strani. Vaša naloga pa je, da s tako osebo vzpostavite kontakt in ji poskušate pomagati rešiti njen problem.

Ko pa pride do te komunikacije, pa je e mail daleč najboljša izbira. Email marketing namreč omogoča, da se izognete slabostim, ki jih imajo socialni mediji. Pri njih namreč vsaka objava hitro tone v globino in postane nevidna za potencialne kupce. Pri zasičenosti teh objav se lahko hitro zgodi, da nekega kupca izgubite za vedno. Zato je naloga objav na socialnih medijih ta, da potencialno stranko zainteresirate za vašo ponudbo in ji ponudite možnost dodatnih informacij in komunikacije. Ko boste preko e maila posredovali informacijo, ki jo je ta oseba zahtevala od vas, pa si boste zagotovo pridobili njeno pozornost.

Še dvomite?

Da vam bom prikazal, kako zelo je potrebno, da se orientirate na izgradnjo liste in na email marketing, poglejmo še nekaj statistike.

Zakaj je Email marketing "obvezen"
Orodja za email marketing najdete na koncu članka!

Email marketing je bolj popularen od socialnih medijev.

Po raziskavi, ki jo je izvedel „IPSOS“ (eno od vodilnih svetovnih podjetij za raziskavo trga), kar 85% ljudi, ki uporabljajo internet, uporablja tudi e-pošto. Medtem, ko je odstotek ljudi, ki uporabljajo socialna omrežja le 62%. Presenečeni? Če pa upoštevate, da si teh 62% delijo vsi socialni mediji, imajo posamezni med njimi veliko manjšo publiko, kot si morda mislite.

Še huje, z uporabo več socialnih mrež boste tudi vi morali spoznati, kako uporabljati več teh kanalov, kar bo vsekakor vplivalo na vašo učinkovitost. Vsak kanal morate namreč dobro spoznati, da ga boste izkoristili optimalno. Razpršenost v tem primeru nikakor ni dobra. Glede na vse navedeno lahko hitro vidite, kako je izgradnja liste zares mogočen in osredotočen kanal za podajanje vsebin, pojasnil in tudi ponudb.

E-pošta je univerzalna in široko uporabljana. Zato je še vedno največje mesto za opravljanje poslov in s tem za zaslužek na internetu.

 

Učinkovitost email marketinga je veliko večja od učinkovitosti socialnih mrež

Po podatkih, ki jih je objavil „Litmus“ (podjetje za analizo email marketinga), daje email marketing veliko boljše rezultate tudi na glede na investirano enoto denarja. Boljše celo v primerjavi s SEO optimizacijo in plačanimi oglasi.

Donos na investicijo email marketinga = $40 za vsak investiran $1

Oglasi na ključne besede                       = $17 za vsak investiran $1

Banner oglasi                                           = $2 za vsak investiran $1

Tukaj lahko hitro vidite, da je učinkovitost liste potencialnih strank in email marketinga zmagovita kombinacija.

Poskrbeti je treba le za pravo vsebino, ki bo reševala probleme ljudi v vaši tržni niši.

Email marketing je narejen za posel

Kljub temu, da je sodelovanje v socialnih mrežah nujno, pa imejte pred očmi, da morajo vaše poslovne objave, tudi plačane, tam tekmovati z igrami in zabavo, kar dostikrat pomeni, da jih uporabniki ignorirajo. Zato ne prinašajo tako velikih rezultatov, kot bi si vi želeli. Povprečen uporabnik Facebooka npr., hoče videti slike iz sobotne zabave, kakšen nov recept za pecivo in sporoščujoče pogovore, ne pa poslovne ponudbe. Zato lahko resnično rečemo, da je  email marketing idealen za posel.

 

aiop468-60-2
Orodja za izgradnjo liste in za email marketing.

 

Email marketing kot komunikacijski kanal je bolj oseben

Kot potrošniki smo bolj dojemljivi za osebne ponudbe, ne pa za ponudbe, ki jih lahko vidijo vsi. V Email nabiralniku hočemo dobiti ponudbo, ki nas zares zanima, ponudba, ki smo jo zahtevali. Zato nas nezaželena pošta tako moti. Ko smo v vlogi ponudnika moramo zato to nujno upoštevati in poslati email le tistim, ki to želijo od nas. Zaradi vsega tega je tudi email marketing v tako veliki prednosti pred socialnimi omrežji. Da pa to dosežemo, moramo obvezno poseči po pravem orodju. Orodju, s katerimi bomo zgradili svojo lastno listo potencialnih strank nam bo omogočalo tudi komunikacijo z njimi. Tako orodje nam mora tudi omogočati, da določene postopke pri email marketingu avtomatiziramo, saj svoje stranke poznamo in lahko naše določene akcije tudi vnaprej predvidimo.

Katero je tisto orodje, ki ga za email marketing uporabljam jaz, pa najdete na tej povezavi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.