Botanični vrt in orhideje v Prekmurju

 

Prekmurski botanični vrt, v katerem kraljujejo orhideje

Če vas v iskanju v današnjih časih vse prepogosto več kot zasluženega oddiha, pot pripelje v Prekmurje, ali pa se boste v »slovenski žitnici« znašli službeno in boste morali v sicer natrpanem urniku »ubiti« uro ali dve časa med dvema obveznostima, vam priporočam, da obiščete botanični vrt v kraju na tromeji Slovenije, Hrvaške in Madžarske. V botaničnem vrtu podjetja Ocean Orchids, d.o.o., ki je se že več kot 10 let ukvarja s proizvodnjo in prodajo orhidej, si boste – to namreč govorim iz lastnih izkušenj – spočili oči in duha.

 

Skozi vhod do razkošnega botaničnega vrta z orhidejami
Skozi tale vrata vstopite v botanični vrt v Prekmurju in si med drugimj ogledate tudi orhideje

 

Kje lahko najdete botanicni vrt z orhidejami?

Botanični vrt se nahaja v kraju Dobrovnik poleg proizvodnih površin podjetja, v katerem vzgajajo tropske rastline, predvsem orhideje. Podjetje Ocean Orchids že od leta 2005 proizvaja in trži tropske orhideje rodu falenopsis (Phalaenopsis) in so danes vodilni proizvajalce tovrstnih orhidej v srednji in jugovzhodni Evropi. Letno proizvedejo 1,7 milijona orhidej, del te proizvodnje pa je moč videti na sprehodu skozi botanični vrt.

 

Različne vrste orhidej v botaničnem vrtu v Prekmurju
Botanični vrt v Prekmurju nudi na ogled ogromno število različnih vrst orhidej.

 

Zasnova botaničnega vrta

Botanični vrt je zasnovan kot krožna pot, na kateri lahko poleg številnih botaničnih vrst orhidej občudujemo zanimive tropske in subtropske rastline iz celega sveta. Sprehod skozi 1.500 m2 velik in 6 metrov visok objekt botaničnega vrta je pravo doživetje ne le za ljubitelje orhidej, ampak tudi številnih drugih rastlin.

 

Mimo orhidej v botanični vrt
Sprehod mimo orhidej v pravi botanični vrt.

 

V botaničnem vrtu se namreč nahaja več kot 250 rastlinskih vrst in sort. Med njimi so tudi številne, ki jih bolj ali manj poznamo tudi iz našega vsakdanjega življenja, a bolj po plodovih, kot po tem, na kakšnih rastlinah ti plodovi sploh rastejo. Kdo namreč ne pozna banane ali pa ananasa?! No, če že za te priljubljene sadeže danes mnogi vedo, na kakšnih rastlinah rastejo, pa jih je zagotovo še veliko, ki se jim niti sanja ne, kakšne so v svojem naravnem okolju rastline kot so: avokado, vanilija, papaja, mango, ilang, taro, ingver, karambola, pa tudi poper in številne druge.

Posebnost dobrovniškega botaničnega vrta je najvišja rastlinska stena »green wall« v Sloveniji. Kaj to pomeni, se z besedami težko opiše – to si morate ogledati.

 

Botanični vrt in orhideje v Prekmurju IMG_2263
Poleg orhidej je najvišja rastlinska stena v Sloveniji ena od atrakcij botaničnega vrta v Prekmurju

 

Tropski botanicni vrt v Sloveniji

V botaničnem vrtu, ki so ga zaradi eksotičnih rastlin poimenovali Tropski vrt, je zanimivo preko celega leta. Zanimivo in za današnje tržno naravnane čase skoraj neverjetno pa je tudi, da je vstop v botanični vrt, v katerem kraljujejo orhideje, brezplačen. To pa seveda samo še dodatno doprinaša k veselju in užitku ob obisku botaničnega – tropskega vrta, v katerem naj bi, kot pravijo, vsak dan zacvetelo okoli 4000 orhidej.

 

Slikovno gradivo v botaničnem vrtu orhidej v Prekmurju
Poleg orhidej in drugih rastlin, ki jih lahko vidite v živo je v botaničnem vrtu v Prekmurju tudi veliko slikovnega gradiva.

1 thought on “Botanični vrt in orhideje v Prekmurju

  1. Bučer Jože Odgovori

    Kupil sem vaše orhideje . Po dveh letih uspešnega cvetenja, se mi pojavljajo smolaste kaplje na steblih, kjer so zasnove novih poganjkov !

    Na eni orhideji pa sem opazil plesen !

    Kaj naj naredim !

    Hvala za odgovor ! Jože Bučer

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.