Družinsko jadranje (junij 2014) – 1. del

 

Ponovno smo se odpravili na družinsko jadranje

 

 

21. junij je bil datum, ki smo ga v okviru naše družine določili za začetek našega letošnjega dopusta. Izbrana oblika je bila, jasno,  jadranje. Naše punce so že toliko odrasle, da se same odločajo, ali bodo šele z nama z ženo na dopust ali ne. Tokrat se je za dopustovanje s starši odločila le najina najstarejša hči Tjaša s svojim Erikom.

 

Mladina je jadranje vzela zelo resno
Mladina je jadranje vzela zelo resno

 

Priprave na jadranje se, tako kot za vsak drug dopust, začnejo že nekoliko prej. Prva zadolžitev je seveda pripadla skipperju. To sta izbira in najem ustrezne jadrnice. Taktika, ki jo uporabljam za to je, da dam povpraševanje čim kasneje, vsekakor šele v tednu pred odhodom. To si lahko privoščim, ker datumsko še vedno nismo v polni sezoni, pa tudi zato, ker sem na dosedanjih izletih, ki mi jih je ponudilo jadranje, dobro spoznal akvatorij Jadranskega morja in mi je zato vseeno, katero je izhodiščno mesto. Določim le, da bomo jadranje začeli nekje med Zadrom in Splitom.

 

Za najboljšo med ženami je bilo jadranje že bolj sproščeno
Za najboljšo med ženami je bilo jadranje že bolj sproščeno

 

 

Tudi tokrat je prišla najustreznejša ponudba za naše jadranje iz Marine Tankerkomerc iz Zadra. Izbral sem jadrnico Elan 333, 10-metrsko barko z dvema spalnicama, salonom s kuhalnim kotom in tuš kabino z wc-jem. Kot sem zahteval je imela jadrnica tudi sprayhood in bimini, ki nudita posadki zaščito pred prehudima soncem in vetrom, pa tudi pred morebitnim dežjem, zaradi česar je jadranje še prijetnejše.

 

Jadranje proti vetru
Jadranje proti vetru

 

Preostali del posadke (predvsem najboljša med ženami) je pred odhodom poskrbel še za kulinariko za nekaj dni, tako da bi bilo prve dni dopusta jadranje res številka ena. Ker je običajen prevzem jadrnice predviden med 16. in 17. uro, smo se odločili, da prvo noč preživimo kar v Zadru. Sprehod po mestnih ulicah in posedanje na znamenitih zadarskih orglah je bil prijeten uvod v jadranje naslednjega dne.

 

Jadranje in motoriranje
Jadranje in motoriranje

 

Glede na tedensko vremensko napoved sem določil orientacijski kurs za naše jadranje. Prvi dan smo ob ne prehudem jugu zajadrali proti vetru in po kanalu med celino in otokom Pašmanom cikcakali in uživali do večera, ko smo na jugozahodnem delu Pašmana pristali v zalivu Landin. Ker je trajalo jadranje tega dne precej dolgo, smo bili zvečer utrujeni od sonca in vetra, tako da o kakšnih aktivnostih nismo dosti razmišljali, saj so bile postelje preveč vabljive.

 

Jadranje dopolnjujejo sprehodi po otokih
Jadranje dopolnjujejo sprehodi po otokih in lepi razgledi

 

Da nas ne bi tudi drugi dan jadranja premagala utrujenost, smo se skupaj odločili, da bomo ta dan opravili krajšo pot. Za cilj smo izbrali mestece Sali na Dugem otoku, vmes pa smo se za postanek za kosilo in kopanje zasidrali v mirnem zalivu Škvorada na otočku Lavdara. Utrujenosti dejansko ni bilo več, saj je jadranje potekalo tudi z bolj ugodnim vetrom, kot prvega dne. Zato smo po ogledu mesta še malce posedeli v mestni slaščičarni,  zvečer pa smo se odločili za večerjo v eni od gostiln s televizorjem, kjer smo si ogledali eno izmed tekem svetovnega nogometnega prvenstva.

 

Drugega dne smo jadranje zaključili v Saliju
Drugega dne smo jadranje zaključili v Saliju

 

Naslednji dan smo zapluli proti severu in z jugom nadaljevali jadranje mimo Vele in Male Rave ter Iža proti južnemu rtu Sestrunja, ko smo morali popraviti smer proti severozahodu, proti Molatu, kjer smo nameravali prenočiti. Ker smo pluli točno v smeri vetra, smo jadra nastavili na „metuljčka“, saj špinakerja nismo imeli, smo pa na srečo imeli tangun in je bilo tudi jadranje z „metuljčkom“ dosti hitro in prijetno. Molat je manjša vaška luka z le nekaj turističnimi privezi, zato je v njej prijetno tudi kopanje. Kljub prijetnemu jadranju čez dan, nam zvečer ni bilo do pohajanja po obali ali vzpona do mesteca, tako da smo večer preživeli ob kozarčku pogovora v kokpitu barke. Ker sem bolj zgodnja jutranja ptica, kot so ostali člani posadke, sem se zjutraj sam odpravil na manjši sprehod po otoku, kjer je nastalo tudi nekaj fotk.

 

Jadranje smo zaključili s kozarčkom pogovora
Jadranje tega dne smo zaključili s kozarčkom pogovora

 

Se nadaljuje.....

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.