Fontana piva – od bedaste ideje do prodajnega uspeha

5 lekcij za spletne podjetnike, ki jih ponuja Fontana piva

Zakaj je Fontana piva postala tako priljubljena točka za obiskovalce sem razmišljal ob svojem obisku tega čuda v Žalcu. Zakaj smo za 5 krat po 1 deci piva, kar je količinsko eno veliko pivo, pripravljeni odšteti celih 6 eurov?

"Smo ob eni kavici slišali eno bedasto idejo, zakaj tam sredi Žalca ne stoji ena cev z eno pipo, iz katere teče pivo ven. Nekaterim se je ta ideja zdela smešna, jaz pa sem več mesecev o tem razmišljal in naredil iz nje zgodbo." pravi poslovnež, zaradi katerega Fontana piva, edina na svetu, sedaj v Žalcu tudi stoji.

 

fontana-piva-veni-ferant
Fontana piva je trenutno svetovni unikat, ki privlači množice obiskovalcev.


Lekcija št. 1 – Tudi bedaste ideje so ideje

Vsaka ideja, pa naj je še tako bedasta, je ideja. In o tem, ali je bedasta ali ne, ne morete presoditi sami, to bodo presodili drugi in predvsem čas. Seveda bo v začetku verjetno mnogo ljudi menilo, da neka ideja nima perspektive, da je bedasta. Ampak na podlagi česa pa bo ta sodba? Zato je prav, da vašo idejo razdelate in testirate na širšem vzorcu, potem pa sledite svoji zamisli. In vztrajate pri realizaciji.

 

Lekcija št. 2 – Posebnost

Če je vaša ideja nekaj posebnega, nekaj popolnoma novega, bo imela, kljub temu, da je morda bedasta, večjo možnost za uspeh, kot če delate le nekaj, kar delajo že vsi. Redko kdo bi se na poti iz „Goričkoga v Piran“ verjetno težko ustavil v Žalcu samo zato ker bi bil žejen, saj je ob sami cesti dovolj postaj, kjer se na hitro lahko odžejaš. Če pa si natočiš pivo iz edine fontane piva na svetu....? Pa čeprav stane veliko več kot običajno in je treba poleg tega še čakati v takšni vrsti, da postaneš žejen že od samega čakanja.

fontana-piva
Množica, ki jo je pritegnila Fontana piva. Žejni ali le radovedni? Oboje je dobro za posel.

 

Lekcija št. 3 – Potešite človeško radovednost in neumnost

Človeška radovednost in neumnost si mnogokrat podajata roko in sta neskončni. Čeprav se mnogi pritožujejo, da ni denarja, so tam, kjer se prodaja nekaj novega, pa čeprav je to nepotrebno in drago, vrste bistveno daljše kot pri življensko potrebnih dobrinah. Že dolgo nisem videl v kakšni pekarni tako dolge vrste kot pred avtomatsko pipico za pivo, ki ti jo odmeri elektronski čip na dnu sicer res lepega vrčka. Človeško radovednost in neumnost je torej zelo dobro imeti o mislih, ko se odločate o svoji tržni niši.

 

Lekcija št. 4 – Nič ne pride čez noč

Ideje (tudi, ali pa predvsem bedaste) je treba premisliti in testirati in nato na koncu tudi realizirati, če dajo premislek in testi ugodne kazalce. Seveda bo treba za realizacijo tudi kaj vložiti v vaš projekt. Vaš čas ali vaš denar, ali pa morda oboje, odvisno kako se boste tega lotili. Vsekakor je internet, če ga znate uporabljati, enkratno orodje za testiranje, vsa ostala zgodba pa se mora zgoditi v vaši „glavi“. Poleg časa, ki ga boste vložili v realizacijo projekta, pa bo potreben še različno dolg čas, ki bo pokazal, ali je „vaša bedasta ideja“ tudi dobra ideja. Lahko se bo to zgodilo hitro, morda pa bo potrebnega nekaj več časa.

 

Lekcija št. 5 – Promocija in marketing

 

aiop468-60-2
Če človeška radovednost in neumnost ne bosta zvedeli za vašo „bedasto idejo“ potem bo vaša ideja ostala „bedast projekt“. Brez promocije in marketinga ne boste dosegli nič, ne glede na to ali imate svoje izdelke ali storitve, ali prodajate izobraževanja, knjige..., ali pa le prodajte tisto kar naredijo drugi.

Internet ponuja neverjetne možnosti za promocijo in marketing. Če tega še ne počnete, bi pa želeli, pa ne veste kako, si oglejte predstavitev na naši spletni strani www.fotkar.com ali pa mi pišite na gorazd.svete@gmail.com za nasvet.

Brez promocije in marketinga bi si tudi na Fontani piva v Žalcu točili pivo le „vaški pijančki“, ali pa še ti ne, ker je za njih predrag.

 

 

Foto: Veni Ferant in G.S.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.