Izlet v London

 

London, mesto za vsakogar!

 

London je najbrž eno najlepših mest v Evropi. Zakaj? Ne vem. Vem pa, da si ga po dveh obiskih, še vedno želim ponovno obiskati. Če obiščete London, vem ne more biti dolgčas. Država Velika Britanija oziroma Združeno kraljestvo, katere glavno mesto je London, je ustavna monarhija z bogato zgodovino, ki sega vse do časov, ko se je London še imenoval Londinium, kakor so ga poimenovali njegovi ustanovitelji, Rimljani, pred več kot dvema tisočletjema.

 

Znamenit most na Temzi, reki , ki teče skozi London
Znamenit most na Temzi, reki , ki teče skozi London

 

Zakaj obiskati London?

Na misel pride več stvari, morda najpomembnejša med njimi pa je, da ima London kar nekaj svetovno znanih atrakcij. Kdo še ni slišal za Big Ben, katerega znamenito zvonenje lahko slišite vsako uro, za Westminstersko palačo, ki leži neposredno poleg stolpa, v katerem je Big Ben, v njej pa zaseda parlament  Združenega kraljestva, za London eye, ki je postavljen nedaleč stran, preko mostu in vas bo popeljal visoko nad tla, da si London ogledate z višine, za muzej voščenih lutk Madame Tussauds, ki ponuja enkratno doživetje, med katerim si lahko ogledate lutke svetovno znanih osebnosti ali za most Tower Bridge blizu Tower of London, ki velja za enega od simbolov mesta.

 

London Tower
London Tower

 

London ima tudi nekaj znamenitosti,

ki so pod UNESCOvo zaščito. To so poleg že omenjene Westminsterske palače in pripadajočega Big Bena še: Royal Botanic Gardens at Kew, kjer se za 15£ lahko sprehodite skozi čudovito urejen botanični vrt, Tower of London, zgodovinski muzej, v katerem si med drugim lahko ogledate tuudi kraljeve dragulje, ter meridijan Greenwich, ničelni poldnevnik, ki poteka skozi London in predstavlja zamik časa za eno uro.

 

Parlament v Londonu in znameniti Big Ben
Parlament v Londonu in znameniti Big Ben

 

Če se odločite za izlet v London,

potem le izkoristite možnost ogleda številnih brezplačnih znamenitosti, ki so vam ponujene. Ob 11.30 bodite pred Buckinghamsko palačo in si oglejte ceremonijo ob menjavi kraljeve straže. V London British Museum si lahko ogledate ogromno zbirko iz človekove zgodovine. Odpravite se na Hampstead Heath in obiščite hišo Kenwood, ki je že sama po sebi dih jemajoča, znotraj pa si lahko ogledate zbirko umetnin, kot na primer Rembrandtov avtoportret. Obiščite vojni muzej IWM London ali National Gallery, kjer so razstavljena dela umetnikov Botticelli, da Vinci, Rembrandt, Van Gogh in drugih. Ker pa ste že obiskali London, pa spoznajte še zgodovino mesta od prazgodovine, preko Rimljanov in Saksonov, srednjega veka, pa vse do danes, v Museum of London, seveda tudi to brez vstopnine. Če vam je vreme naklonjeno, pa se lahko sprehodite še skozi katerega od številnih parkov, ki jih ima zeleni London.
Poleg vseh naštetih in tudi nenaštetih znamenitosti, ki jih ponuja London, pa je sigurno zanimivo že, da med sprehodom lahko vidimo znamenite rdeče telefonske govorilnice ali pa za smer vprašamo britanskega policista bobby-ja.

 

London Eye
London Eye

 

Skozi London lahko potujete s podzemno železnico,

tako imenovano Tube, v črnih taksijih ali v tako imenovanih Double Deckerjih, rdečih dvonadstropnih avtobusih. Odličen in zabaven način, da si ogledate London je tudi z vodnim avtobusom. Ti vas peljejo po reki Temzi, ki teče skozi London od Richmonda na zahodu, skozi center do Greenwicha na vzhodu.

 

V okolici Londona lahko vidite tudi še take primerke
V okolici Londona lahko vidite tudi še take primerke

 

Kdaj se odpraviti v London?

Za to ni pravega odgovora, saj je prav vsak mesec v letu prav poseben. Tako se na primer junija lahko udeležimo parade v počastitev kraljičinega rojstnega dne ali teniškega tekmovanja v Wimbledonu, avgusta London gosti največjo evropsko parado, september na primer, pa je mesec festivalov.
Za prenočitev vam ni treba skrbeti, saj ima London vedno nekaj, za vsak okus in vsak žep. London obiskovalcem ponuja vse, od luksuznih hotelov, pa vse do »bed and breakfast«(nočitev z zajtrkom) in hostlov. V mestu je tudi ogromno restavracij, ravno tako od luksuznih pa do tistih, kjer lahko dobimo obrok, ki nas ne bo močno udaril po žepu.
Torej, London je mesto, v katerem se najde za vsakogar nekaj.

 

Kraljeva garda v Londonu
Kraljeva garda v Londonu

 

 

 

1 thought on “Izlet v London

  1. Sara Odgovori

    Bila le enkrat, slabe tri dni, za novo leto, vsekakor premalo za širši vtis, a dovolj za željo po videti še več 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.