Jadranje – Regata Ankaran 2015

 

Jadranje po slovenskem morju se, ne glede na veter,  začne že takoj po novem letu.

 

Prvo jadranje po novem letu

Prva priložnost za jadranje po slovenskem morju se ponudi jadralcem že kmalu po novem letu. Takrat namreč društvo Wada iz Ajdovščine organizira tradicionalno jadranje ljubiteljev morja in jadranja v Koprskem zalivu. To pot so, skupaj s člani društva Jo-Jo iz Ankarana, pripravili to  jadranje že osemnajstič. Tako je to tradicionalno  jadranje v slovenskem morju dočakalo polnoletnost, kot so radi poudarili.

 

Jadrnice so na mirnem slovenskem morju čakale na veter in jadranje
Tudi jadrnice so na mirnem slovenskem morju čakale na veter in jadranje

 

Dobro vzdušje tudi na kopnem

Na žalost postaja tradicija tudi veter na dan regate. Že tretjič zapored so bili namreč prireditelji prisiljeni jadranje, zaradi skoraj nič vetra, prelagati, lani pa celo skrajšati. To pa prisotnih jadralcev niti ni preveč motilo, saj je sproščeno vzdušje na pomolu mandrača Valdoltra ob postrežbi domačih ponudnikov pršuta, vina, piva, čaja in še česa govorilo o tem, da gre tu predvsem za srečanje, jadranje in ne toliko za tekmovanje.

 

Čakanje na veter nad slovenskim morjem in s tem začetek jadranja udeležencev ni dosti motilo.
Čakanje na veter nad slovenskim morjem, da bi se jadranje lahko začelo, udeležencev ni dosti motilo.

 

Veter kroji regato

Nekajkrat je veter kar nekoliko sramežljivo potegnil, pa kmalu spet popolnoma popustil, in pustil slovensko morje popolnoma mirno. Malo po 12. uri pa je veter le nakazal nekaj volje, ozračje nad slovenskim morjem se je premaknilo, in jadralci smo se podali na svoje jadrnice, upajoči na jadranje in izvedbo regate. Ravno ob znaku za začetek jadralske regate pa je veter ponovno popustil na jakost, ki jo sicer povzroči srednje velik moški kadar kihne in jadrnice so se prav leno začele vleči čez štartno črto. Kako jim je jadranje uspevalo je bilo odvisno od samih jadrnic, njihovih jader in seveda tudi od usposobljenosti posadk za jadranje, saj je bila razlika med prvo in zadnje uvrščeno jadrnico na koncu kar precejšnja. Razveseljivo pa je, da kljub tako šibkemu vetru le dve jadrnici nista zmogli obpluti boj, razmeščenih v slovenskem morju, da bi tako dokončali jadranje in regato.

 

Končno je veter rahko vzvalovil slovensko morje in jadranje se je začelo
Končno je veter rahko vzvalovil slovensko morje in jadranje se je začelo

 

Kljub slabemu vetru jadranje in regata pod streho

Kaj je pomembno pri tej regati priča že to, da je za svoje jadranje vedno nagrajena tudi jadrnica, ki je zasede pošteno zadnje mesto. Seveda je ta jadrnica priplula v cilj, ko so prvi že odhajali na domače priveze. Ko se je jadranje zaključilo je bilo še vedno prijetno pokramljati s kolegi jadralci, ponudniki hrane in pijače pa so tudi vztrajali do mraka, ko se je bilo potrebno premakniti v Ankaran na zaključno prireditev z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo nagrad za bolj ali manj uspešno jadranje posadk.

 

Jadrnice so lovile šibak veter v svoja jadra in se leno premikale po slovenskem morju
Jadranje v šibkem vetru nad slovenskim morjem

 

Jadranje se zaključi v Ankaranu

Kakor je bil ta dan veter neprijazen in je preprečil malo živahnejše jadranje, pa so bili toliko bolj prijazni organizatorji. V baru v centru Ankarana so pripravili res odličen ketering. Nazadnje so razglasili rezultate 18. srečanja vseh, ki imajo radi morje in jadranje, priznanja pa je podelila prijetna vinska kraljica Anja iz Vipave. Poleg zmagovalnih jadrnic in pošteno zadnje uvrščene jadrnice, ki je za nagrado dobila čisto pravo sidro (katerega bo sicer potrebno malo obnoviti), je to pot dobila darilo v obliki pravega kraškega pršuta tudi jadrnica, ki je zasedla 18. mesto (da si prijetno nagrajen za svoje jadranje očitno ni treba vedno zmagati). Na koncu so po običaju pritisnili piko na i še sponzorji s tem, da so obdarili lastnike jadrnic udeleženk, ki jih je izžrebala vinska kraljica Anja, še s praktičnimi nagradami, večinoma izdelki, ki bodo lastnikom pomagali pripraviti barke za jadranje.

Zaradi sproščenega druženja jadralcev in prijaznosti organizatorjev je ankaranska regata dogodek, ki se ga splača vedno znova udeleževati. Veter in slovensko morje pa bosta ponudila hitrejše jadranje ob kakšni drugi priložnosti.

 

Več fotografij o tem kako je potekalo jadranje si lahko ogledate TUKAJ

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.