Kostelski čušpajs 2

 

Tekmovanje v kuhanju kostelskega čušpajsa

Kostelski čušpajs je letos kuhalo kar 11 tekmovalcev (2. del)

 

 

Recept za kostelski čušpajs

 

Po mnenju predsednika ocenjevalne komisije na tekmovanju v kuhanju kostelskega čušpajsa Leona Pogelška recepta za kostelski čušpajs ni, ker ga zaradi zelo različne uporabe različnih sestavin za jed, ki so jo pripravljale iznajdljive kostelske gospodinje, preprosto ne more biti. Vendar pa bi brez kakršnega koli recepta na tekmovanju v kuhanju kostelskega čušpajsa težko pričakovali, da bodo tekmovalci skuhali to kostelsko enolončnico. Zato je TŠD Kostel kot osnovo tekmovalcem za pripravo kostelskega čušpajsa pripravil recept, po katerem je za pripravo čušpajsa potrebo: 70 dag mesa, po 40 dag krompirja, graha in svežega zelja, po 30 dag korenja in stročjega fižola ter olje, sol, poper, moka, čebula in začimbe po okusu.

 

Obiskovalci bodo preizkusili kostelski čušpajs
Kostelski čušpajs pripravljen, da ga preizkusijo obiskovalci.

 

Tekmovalci lahko pri kuhi uporabijo različne vrste mesa in tudi drugačno količino, kot je navedena v receptu, po svoji presoji in okusu pa lahko v drugačnih razmerjih uporabijo tudi ostale v receptu omenjene sestavine in dodajo tudi druge. Morajo pa pred pričetkom dveurnega kuhanja kostelskega čušpajsa organizatorju predložiti seznam vseh sestavin, ki jih bodo uporabili, in njihove količine. Kljub temu, da lahko kostelski čušpajs kuhajo po svojem receptu, pa se jih je večina, kot je ob zaključku tekmovanja povedal Pogelšek, preveč držala recepta TŠD Kostel oziroma, kot je povedal: »Bili so premalo inovativni.«

 

Kostelski čušpajsi letos na visokem nivoju

 

Čeprav se je letos večina tekmovalcev držala preverjene recepture priprave kostelskega čušpajsa, pa so bili ti v povprečju na zelo visokem nivoju. Med prvim in zadnjim so bile sicer razlike zelo velike, saj je prvi dosegel 151, zadnji pa 93 točk, vendar pa je prvonagrajeni po izboru komisije močno izstopal, med drugim in šestim pa so bile razlike izjemno majhne, vsega le po dve točki. Kot je povedal Pogelšek, so bili čušpajsi do vključno šestega mesta vsi zelo okusni, je pa bil eden malce preveč razkuhan, drugi preveč gost, v tretjem vse sestavine niso bile enake trdote, četrtemu so odvzeli točke zaradi Vegete….

 

Komisija in kostelski čušpajs
Komisija pri prijetnem delu, ko preizkuša kostelski čušpajs

 

Kot poznavalec, ki spremlja tekmovanje v kuhanju kostelskega čušpajsa že od samega začetka, je ugotavljal, da je pri tistih, ki so se tekmovanja udeležili že večkrat, opazen izreden napredek. Večkratni udeleženci tekmovanja v kuhanju kostelskega čušpajsa so namreč že ugotovili, kakšno mora biti pravo ravnotežje sestavin in kako kuhati, da bodo vse sestavine enako trde, kar je pri strokovnem ocenjevanju jedi tudi zelo pomembno. Svoje jedi so, kot je z veseljem ugotavljal, pripeljali do perfekcije, tako da bi se lahko z njimi udeležili katerega koli mednarodnega tekmovanja na območju od Pariza do Dunaja. In kar je najpomembnejše: kostelski čuspajs bi se lahko na teh tekmovanjih kosal z jedmi najboljših kuharskih mojstrov! Komisija v sestavi Leon Pogelšek, Marija Bauer in Josip Markovčič zato na letošnjem 9. tekmovanju ljubiteljev priprave kostelskega čušpajsa ni imela lahkega dela.

 

Prva nagrada za kostelski čušpajs ni ostala v Kostelu

 

Medtem ko je lani na tekmovanju v kuhanju kostelskega čušpajsa zmago slavila ekipa Velemesto Rajšele in je zmaga tako ostala v občini Kostel, je letos prva nagrada odšla iz Kostela. Po izboru strokovne komisije sta letos najboljši čušpajs skuhala zakonca Anka in Bruno Rajšel iz Morave v kočevski občini. Družini Rajšel, ki je po zmagah na prvem in drugem tekmovanju v kuhanju kostelskega čušpajsa, 3. mestu leta 2008 in drugem 2009 in 2010, letos ponovno osvojila prvo mesto, je zmago prinesla predvsem inovativnost, saj sta zakonca skuhala čušpajs s polhi.

 

Kostelski čušpajs in podelitev priznanj
Podelitev priznanj za najboljši kostelski čušpajs

 

Tudi tretja nagrada je romala v Kočevje, saj sta jo osvojili Danica Pust in Judita Kapš iz ekipe Osnovna šola Ob Rinži. Je pa bilo lahko Kostelcem v tolažbo, da sta lanskoletna zmagovalca, člana ekipe Velemesto Rajšele, Marta Briški in Matija Marinč, ki sta lani skuhala najboljši kostelski čušpajs tako po mnenju strokovne komisije, kot degustatorjev iz vrst obiskovalcem, ki so za plačilo enega evra lahko poskusili jedi vseh tekmovalcev, letos osvojila drugo mesto. Poleg tega pa je ekipa iz občine Kostel skuhala najboljši čušpajs tudi po oceni obiskovalcev letošnjega 9. tekmovanja ljubiteljev kostelskega čušpajsa.

 

Preberite tudi prvi del zapisa o kostelskem čušpajsu...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.