Motiviranje in nagrajevanje samega sebe

Motiviranje in nagrajevanje sta ključ za doseganje svojih ciljev

Motiviranje in nagrajevanje samega sebe sta pri katerem koli opravilu bistvena elementa, ki nam pomagata dosegati svoje cilje. Saj veste, da se brez motivacije pravzaprav težko sploh lotimo, da bi nekaj naredili. Če pa že, potem smo slabe volje in nam tudi samo opravilo ne steče najbolje od rok. Ali pa, pomislite kadar se nečesa z veseljem lotite. Če si tega sami res želite, vse teče gladko, težav pa sploh ne vidite, ker jih mimogrede tudi rešite. Vas pa osrečuje in razveseljuje že samo delo, da ne omenjam, kako vas razveseli in osreči končni rezultat. Pravzaprav to velja na vseh področjih življenja, ne samo pri delu.

Ampak ker je naša skupna rdeča nit poslovnost, se bomo pač osredotočili na motiviranje in nagrajevanje samega sebe pri delu.

Motiviranje in nagrajevanje samega sebe
Moja "zimska" pisarna! Eden od pomembnih načinov za motiviranje in nagrajevanje samega sebe je tabla z motivacijskimi elementi in pomembnimi dnevnimi nalogami.

 

Načini za motiviranje in nagrajevanje

Načini za motiviranje in nagrajevanje nam pomagajo ohranjati našo pripravljenost za delo na najvišjem možnem nivoju. Ne glede na to s čim se ukvarjamo. V principu ljudje večinoma iščemo neke bližnjice. Raje naredimo lažja opravila prej kot težja. Ko nam potem za najpomembnejša opravila zmanjka časa ali pa energije, pa posežemo po vedno dostopnem orodju – opravičilu. Tako delo ostaja nedokončano, kar vas posledično spet spravi v slabo voljo. Ostajamo v nekakšnem začaranem krogu, motivacija pa je na najnižjem možnem nivoju.

 

Kateri so načini za motiviranje in nagrajevanje

 1. Živite za danes – jutri bo nov dan.

 2. Razmišljajte pozitivno. Obkrožite se s pozitivnimi stvarmi in ljudmi.

 3. Omislite si tablo z motivacijskimi izreki in pomembnimi dnevnimi nalogami.

 4. Določite si pametne dnevne cilje.

 5. Nagrajujte sami sebe

 6. Verjemite vase, v vas so neverjetni potenciali.

 7. Prepoznajte svoje pozitivne lastnosti.

 8. Prepoznajte svoj napredek in si čestitajte.

 9. Vizualizirajte in se veselite svojih doseženih ciljev.

 10. Bodite prijazni do sebe.

 11. Potrpite sedaj, da boste potem lahko igrali „to igro“ za vedno.

 

aiop468-60-2

Moje izkušnje

Pred leti teh načinov za motiviranje in nagrajevanje sam nisem načrtno uporabljal. Potem pa sem na različnih izobraževanjih poslušal o tem in se spraševal: „Pa zakaj hudiča, mi vsi ti ljudje stalno trobijo o pomenu načrtnega motiviranja in nagrajevanja samega sebe?“ Očitno pri njih deluje sem pomislil in sem te načine začel tudi uporabljati. Kaj lahko rečem sedaj, po samo nekaj letih? Počnem nekaj, za kar še ne dolgo nazaj sploh nisem vedel, da obstaja. Ali pa sem mislil, da tega jaz nisem sposoben narediti. Sproščeno se pogovarjam z ljudmi, ki so se mi nekoč zdeli „nedosegljivi“.

Če torej želite zmagati v „igri življenja“ potem ne odlašajte. Jih še ne uporabljajte? Potem vsekakor posezite po načinih za motiviranje in nagrajevanje samega sebe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.