Zaslužek na internetu in plača v službi – razlika

Katere so pomembne razlike ko imamo v mislih neto plačo in zaslužek na internetu?

 

 

Bistvene razlike ko nas zanima NETO PLAČA in ZASLUŽEK NA INTERNETU

Ljudje, ki se prvič srečajo z delom od doma, pogosto pomešajo pojma plača in zaslužek na internetu. To ne bi bilo nič narobe, če bi bila razlika samo v uporabi različnih besed. Vendar je problematika veliko bolj globoka in prav te besede, NETO PLAČA in ZASLUŽEK NA INTERNETU opisujejo popolnoma različne stvari, še posebej, ko gre za delo od doma preko interneta. Napačno tolmačenje in interpretacija teh dveh pojmov pa pripelje do zmot in poglablja dvome v delo od doma in s tem v zaslužek na internetu.

 

Neto plača je pojem, ki se, ko govorimo o delu od doma ne uporablja, ker ima popolnoma drugačen pomen in je vezan v glavnem na dela, ki jih opravljamo in srečujemo v običajnem okolju. Zato tudi vprašanje tistih, ki so novi v delu od doma in jih zanima kolikšen bo njihov zaslužek na internetu in koliko bo ta znašal v prvem mesecu njihovega opravljanja dela preko interneta, izhajajo iz napačnega pojmovanja besed neto plača in zaslužek na internetu.

 

NETO PLAČA

 

Za neto plačo delamo v običajnih offline poslih, ki jih opravljamo v vsakodnevnem življenju. Neto plača je definirana glede na različne kriterije, ki nam lahko že vnaprej povedo, koliko bomo za svoje delo plačani na dan, ali tedensko, ali mesečno. Kriteriji, po katerih je določena neto plača, so navadno vezani na samo podjetje in dejavnost s katero se ukvarja, kako težko oz. zahtevno je delo, strokovno izobrazbo, delovne izkušnje, časovni okvir dela in druge parametre. V glavnem, ko se nekje zaposlimo vemo že vnaprej kolikšna bo naša neto plača.

 

Neto plača nam določajo drugi
Neto plača je tolikšna kot jo določi delodajalec

 

Glede na tak način razmišljanja in konkretne izkušnje v zaposlitvi si poskušajo mnogi začetniki v delu od doma predstavljati, da se obračuna zaslužek na internetu po enakem principu. V takem razmišljanju jih še vzpodbujajo ljudje, ki reklamirajo neko poslovno ponudbo in vnaprej obljubljajo zaslužek na internetu od 400-500$ (in več) na mesečnem nivoju. Tak pristop je popolnoma napačen in se običajno konča z neuspehom, odstopom od dela pod doma, razočaranjem in občutkom prevaranosti.

 

 

ZASLUŽEK NA INTERNETU

 

V nasprotju z neto plačo in običajno zaposlitvijo sloni zaslužek na internetu na povsem drugačnem principu.

Osnovno je, da vam na internetu nihče ne bo plačal nekaj za nič. Da bi imeli zaslužek na internetu ni važno koliko ste stari, kakšna je vaša izobrazba, delate v eni izmeni ali v dveh, delate polni delovni čas ali ne, delate v svoji delovni sobi ali v garaži itd. Če opravljate delo od doma preko interneta je važno le, da imate konkretne rezultate, ker so le-ti edino merilo, kolikšen bo vaš zaslužek na internetu. Lahko boste delali samo 1-2 uri na dan, pa boste zaslužili več kot nekdo, ki bo delal 20 ur dnevno. Pri delu od doma preko interneta se je bolje držati pravila da delate pametnejše, ne pa več.

 

Neto placa in zaslužek na internetu 3
Zaslužek na internetu je odvisen od naših sposobnosti in rezultatov.

 

Popolnoma razumljivo je, da se začetniki najprej pozanimajo o možni višini zaslužka na internetu, vendar naredijo napako, ko postavijo vprašanje na katerega NI PRAVEGA ODGOVORA. To vprašanje je „Koliko bom zaslužil z delom od doma preko interneta v prvem mesecu“ in „Čez koliko časa bom z delom od doma preko interneta zaslužil 100-150$“. Na to vprašanje namreč ne more nihče konkretno odgovoriti, ker je to odvisno samo od posameznika, ki je vprašanje tudi zastavil.

 

Da bi kot začetnik imeli zaslužek z delom na internetu morate najprej obvladati vrsto opravil, ki jih zahteva konkretno delo preko interneta. Teh pa se ne naučite v šoli ali na fakultetah, zato za delo preko interneta ne potrebujete šolskih kvalifikacij.

 

Prednosti in pomanjkljivosti offline zaposlitev

 

Kot offline zaposlitve imenujemo klasične, splošno poznane zaposlitve, ki jih srečamo na vsakem koraku v naši okolici in kjer nam je za opravljeno delo izplačana neto plača.

 

Osnovna prednost takih zaposlitev je v tem, da že pred samim začetkom opravljanja dela vemo, kolikšna bo naša neto plača in kdaj jo bomo dobili. Pričakujemo pa jo običajno lahko že po koncu našega prvega delovnega meseca.

 

Neto placa in zaslužek na internetu 1
Če nimamo dela je delo na internetu ena od možnosti za zaslužek

 

Osnovne pomanjkljivosti pa so:

 • skoraj vedno je to fiksna neto plača, ki se redko poveča (kadar se, pa se ne veliko)

 • zamujanja pri izplačilih neto plače

 • možnost odpovedi

 • delate za nekoga drugega in ste navadno v podrejenem položaju

 • pomanjkanje svobode in kreativnosti

 • praviloma je vaša neto plača manjša od ustvarjenega

 

 

Prednosti in pomanjkljivosti dela na internetu

 

Osnovna pomanjkljivost dela na internetu za vsakega začetnika je nedoločena višina zaslužka na internetu in njegova počasna začetna rast.

 

Veliko začetnikov prav zaradi teh dveh razlogov odneha in tako naredijo osnovno napako.

 

Neto placa in zaslužek na internetu 2
Vsaka od obravnavanih oblik dela ima svoje prednosti in pomanjkljivosti. Kaj pa če običajnega dela ne moremo dobiti?

 

Osnovne prednosti dela preko interneta

 • dejanska višina zaslužka na internetu je neomejena

 • bolj ko se vaše delo preko interneta razvija bolj se lahko povečuje zaslužek na internetu (tudi mesečno)

 • dejanska možnost da ustvarite rezidualni zaslužek na internetu (pomeni da imate zaslužek na internetu tudi ko ne izvajate konkretnih akcij in del)

 • nimate šefa in niste v podrejenem položaju

 • sami določate svoj delovni čas odvisno od vaših želja in potreb

 • delo od doma lahko opravljate na različnih lokacijah, odvisno od tega, kje se nahajate.

 

 

 

To je bila samo kratka razlaga in primerjava pojmov neto plača in zaslužek na internetu, kakor tudi prikaz bistvenih razlik med offline zaposlitvijo in delom preko interneta.

Začetniki v delu od doma morajo že na začetku spoznati nekatere osnovne pojme, ki so vezani za ti dve kategoriji del in spremeniti način razmišljanja, saj delo preko interneta resnično nima nobenih skupnih principov in sistemov delovanja z offline zaposlitvami.

 

Opravljati delo preko interneta, razmišljati pa kot da gre za offline zaposlitev vodi v neuspeh.

 

 

 

 

 

Avtor prispevka: Milan Zorić

Prevedel in priredil: Gorazd Svete

 

 

Image courtesy of :

Stuart Miles
razvan ionut
David Castillo Dominici
Photokanok

at FreeDigitalPhotos.net

 

 

5 thoughts on “Zaslužek na internetu in plača v službi – razlika

 1. Nataša Odgovori

  Super članek in bi ga priporočala vsem. Jaz sem delala 14 let na eni od zavarovalnic in sem imela lepo plačo, ker sem vztrajala. Potem sem si zahotela spremembe in sem skakala iz ene zavarovalnice na drugo. Bila sem vsepovsod na začetku in rezultati so bili primirni. Nezadovoljstvo in valjenje krivde na firmo. Zakaj eni zmorejo? Prišla sem do zaključka, brez vztrajnosti si na točki mirovanja. Isto je pri internetnem marketingu. Najdi si ponudnika, ki ti bo nudil izobraževanje in dobro podporo- motivacijo. Potem pa vztrajaj. Ne pa, da skačeš iz enega posla v drugega in par tednov vztrajaš, na koncu “pluvaš”, da je to prevara. Tako je v življenju, če si pripravljen delat in vztrajat, so sigurno rezultati, s katerimi si boš hvaležen in na koncu še ponosen. Itak, ko prideš, tako daleč, ti vztrajnost daje rezultate, da jih ne dohajaš.

 2. Dušan Zupančič Odgovori

  Članek je odličen in naj ga prebere vsak,ki se želi ukvarjati z internetnimi posli,saj so si v večini kar podobni.Mene sicer nikoli niso pritegnile floskule kot so: jahta v Portorožu, pa vikend na Floridi, porshe v garaži.Zato tiste obljube o hitrih zaslužkih kar preslišim.Ko bom z internetnim delom mesečno zaslužil za “taveliko” položnico za porabljeno el.energijo(100€),takrat bom zmagal.Če pa bo kdaj še več,se ne bom branil.

  • Administrator Avtor prispevkaOdgovori

   Dušan, Irena in Saš, s takšnim razmišljanjem in seveda tudi z akcijo v tem smislu sem prepričan, da bo delo od doma in z njim zaslužek na internetu prinesel več kot za eno “taveliko” položnico.

 3. Irena Pocajt Odgovori

  Ja, ta članek bi moral prebrat prav vsak,ki se prijavi za delo preko interneta. Tudi moje razmišlanje je bilo podobno na začetku in pri delu se srečujem z istimi vprašanji. Vse zanima samo to, koliko bom zaslužil v prvem mesecu!
  Pri delu preko interneta pa gre samo za samodisciplino. Če tega nimaš, je bolje, da se tega posla sploh ne lotiš!

 4. Saš Dolinšek Odgovori

  Z vsem zgoraj zapisanim se popolnoma strinjam in sem bil v preteklosti tudi sam na poti napačnega razmišljanja, ki se iz dneva v dan spreminja…..odgovornost do samega sebe in jasnih ciljev te hitro pripelje k uspehu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.