Poklici prihodnosti – noro kaj nas čaka

Poklici prihodnosti segajo čez meje našega sedanjega zavedanja

Kateri pa so sploh poklici prihodnosti? Ali to veste? Pa ne mislim na neko dalnjo prihodnost. Tukaj govorimo recimo o naslednjih desetih letih. Pa saj veste, kako deset let hitro mine, mar ne?

Če se malce pozabavate s članki, ki jih najdete na internetu, ko v iskalnik vpišete besedi „poklici prihodnosti“, boste našli kar precej zapisov, ki opisujejo nekaj takih poklicev. Priznajte, da se vam nekateri zdijo prav nori. Sploh glede na naše današnje pojmovanje sveta in poklicev, ki jih trenutno opravljamo.

Nori poklici prihodnosti - fotkar.com
Nekateri poklici prihodnosti bodo po današnjem pojmovanju naravnost nori.

Pa to še ni vse. Nekaj takih poklicev, ki jim še vedno rečemo poklici prihodnosti, obstaja že danes. Le da večina ljudi za to sploh še ne ve. Na drugi strani pa je treba vedeti še nekaj. Za več kot 50% poklicev, ki se bodo pojavili v naslednjih desetih letih niti še ne vemo, da se bodo pojavili. In to bo šele norija, ko se bodo pojavili. No, takrat to morda ne bo več tako noro. Če pa bi o njih razmišljali z našo današnjo miselnostjo, pa prav gotovo.

Poklici prihodnosti - pogled v preteklost

Pomislite kako zabodeno vas bi pogledal nekdo v letu 1980, če bi mu rekli, da ste virtualni asistent, ali pa, da izdelujete spletne strani, se ukvarjate z internetnim marketingom, upravljate 3D tiskalnik, ali kaj podobnega. Imate sliko pred očmi? Za tega človeka bi bili to sami poklici prihodnosti. Ja, in pogledal bi vas prav zabodeno, se strinjate?

Poklici prihodnosti se pojavljajo z razvojem tehnologij. To vemo. Tehnologija pa se danes razvija z neverjetno hitrostjo. Tej hitrosti že kar malo težko sledimo. Še sploh, če nismo več rosno mladi. Pa ne samo mi. Temu ne more slediti recimo niti uradni šolski sistem. Ta še vedno temelji na izobraževanju za poklice, ki jih čez deset let morda (beri: najbrž) ne bo več.

Sedaj pa se samo po sebi postavi vprašanje. Kaj pa bomo delali, če imamo do upokojitve še več kot 10 let in opravljamo poklic, ki ga takrat več ne bo.

Odgovor je pravzaprav preprost. Potrebno je stalno samoizobraževanje in prilagajanje. Izobraževalnih vsebin za najrazličnejša področja je na internetu kolikor hočete. Če boste imeli prave informacije, pa se boste lahko tudi prilagajali. Ja, pa nekaj želje in volje boste tudi morali pokazati.

Tisti, ki smo se začeli izobraževati in prilagajati na ta način, smo spoznali, kako veliko priložnosti za najrazličnejše zaposlitve obstaja danes. Nekateri celo (upravičeno) trdijo, da živimo v času največjih priložnosti v zgodovini človeštva, ki jih nudijo prav poklici prihodnosti, ki so tukaj že danes.

Nezadovoljstvo kljub neverjetnim možnostim

Zakaj je torej na drugi strani tako veliko ljudi, ki so nezaposleni ali pa so nezadovoljni s svojimi prihodki. Ali pa morda z odnosi na svojem delovnem mestu? Na tem mestu bi se lahko debata razvila v več smeri. Osnovni problem pa je zagotovo v tem, da se ti ljudje ne znajo, ali pa nočejo prilagoditi.

Že sama odločitev za spremembo in prilagoditev pa bi prinesla v nadaljevanju tudi spoznavanje, kateri so poklici prihodnosti in željo po znanju, kako jih opravljati.

Trenutno so marsikateri poklici prihodnosti povezani z internetom. Seveda z znanjem, kako internet uporabiti kot orodje za svoj zaslužek. Poplava teh možnosti pa s seboj nosi tudi pasti. Tako kot vedno. Tako kot v vseh okoljih. In spet je rešitev pridobivanje znanj.

Več o tem sem razmišljal na moji poti iz Ljubljane proti domu in posnel krajši video, ki ga lahko pogledate TUKAJ.

1 thought on “Poklici prihodnosti – noro kaj nas čaka

  1. Filip Sporčič Odgovori

    Ocena 5 zvezdic ne potrebuje nobenega dodatnega komentarja!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.