Pranger – sramotilni steber 2.del

 

Prireditve v krajih, kjer sramotilni steber še stoji

 

Prangerjada in Pranger Predgrad 2014 (2)

 

Na sramotilni steber zadnjo privezali nič krivo domačinko

V Predgradu so sramotilni steber postavili v začetku 18. stoletja za kaznovanje prekrškov kot so bile tatvine, krivolov in prešuštvo in za ostale, ki so se pregrešili zoper pravice poljanskega gospostva. Po ustnem izročilu so na predgrajski sramotilni steber nazadnje privezali domačinko, katere mož je v uplenil srno. Ker je mož po krivolovu pobegnil in se tako kazni izognil, so za njegov zločin kaznovali ženo. Izročilo pravi, da so z verigo na steber priklenjeni ženski okrog vratu obesili čreva uplenjene živali, k prangerju pa so ji prinesli tudi podojiti otroka. Kazen so izvedli na binkoštni ponedeljek leta 1805, po prestani kazni pa se je nič kriva, uboga osramočena ženska verjetno morala, tako kot je to sicer veljalo tudi za druge na sramotilni steber privezane »zločince«, pomoliti v le nekaj deset metrov oddaljeni predgrajski cerkvi sv. Fabijana in sv. Boštjana. Cerkev so zgradili v 18. stoletju in si jo lahko obiskovalci v Predgradu ogledajo še danes, tako kot sramotilni steber, na katerem so tudi še vidni ostanki verige, s katero so žrtve privezovali na sramotilni steber.

 

Prireditve Pranger - sramotilni steber so se udelezili tudi visoki gostje
Prireditve Pranger - sramotilni steber so se udeležili tudi visoki gostje

 

Prireditve v znamenju folklore in letos gasilstva

V skladu z dosedanjo prakso obeležitve spomina na kakšen pomemben dogodek iz svoje preteklosti so Predgrajci v okviru prireditve Pranger Predgrad 2014 proslavili 120 let Prostovoljnega gasilskega društva Predgrad. Gasilska parada, v kateri so poleg predgrajskih gasilcev sodelovali člani PGD iz Gasilske zveze Kočevje in predstavniki belokranjskih gasilcev, ter proslava s podelitvijo plaket in priznanj gasilcem ,je bila tako pomemben del prireditve. Gasilce je na paradi skozi vas od bližine gasilskega doma do prireditvenega prostora za poljanskim gradom in tamkajšnjim prangerjem spremljala pihalna godba iz Črnomlja, k še večji svečanosti gasilske prireditve pa so s svojim nastopom prispevali predgrajski Grajski pevci.

 

Prireditve Pranger - sramotilni steber popestrijo že tradicionalne stojnice
Prireditve Pranger - sramotilni steber popestrijo že tradicionalne stojnice

 

Poleg gasilske prireditve in že tradicionalnega sejma domače in umetnostne obrti, na katerem so se na približno ducat stojnicah predstavljali predvsem kočevski, ribniški in kostelski rokodelci, sta v okviru prireditve, ki jo je spodbudil sramotili steber v Predgradu, nastopili mladi kočevski pevki Karmen Šmalcelj in Lana Hočevar, osrednji dogodek pa je bil kot običajno nastop folklornih skupin. Letos so poleg domače FS KŠD Predgrad številne obiskovalceprireditve Pranger Predgrad 2014 zabavale še: FS Grmada iz ribniške občine, FS Gradina iz Ilirske Bistrice ter KUD Dukat in KUD Dimitrovgrad iz Srbije. Zaradi premajhnega števila prijavljenih letos v času prireditve v Predgradu ni potekalo tekmovanje harmonikarjev za pokal Pranger Predgrad, ki so ga sicer lani uspeli izpeljati, so pa tudi letos prireditev sklenili z veselico. Nastopila sta ansambel Dolenjski zvoki in pevka Claudia.

Za folklorne skupine so prireditve Pranger - sramotilni steber dobrodošla priložnost za nastop
Za folklorne skupine so prireditve Pranger - sramotilni steber dobrodošla priložnost za nastop

 

Ocena prireditve: Najbolje obiskana do sedaj!

Po oceni nekaterih udeležencev prireditve je bil Pranger Predgrad 2014 do sedaj najbolje obiskana »prangerjada« organizirana v kraju, kjer stoji poljanski sramotilni steber. Med številnimi udeleženci je bil tudi trenutno še vedno aktualni predsednik državnega zbora RS Janko Veber, sicer domačin iz Pregrada. Veber je redni obiskovalec prireditve, saj je tudi sicer ljubitelj nastopov folklornih skupin. V mlajših letih je tako kot njegova soproga Sonja, ki je sedaj ravnateljica kočevske primestne osnovne šole, OŠ Stara Cerkev, tudi plesal v Folklorni skupini Predgrad, v času, ko je bil župan občine Kočevje, je Pranger Predgrad tudi izdatno finančno podpiral.

Da bi prireditve Pranger - sramotilni steber še bolj uspele poskrbijo tudi folklorne skupine iz tujine
Da bi prireditve Pranger - sramotilni steber še bolj uspele poskrbijo tudi folklorne skupine iz tujine

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.