Redna zaposlitev, so to samo še sanje?

Ali je redna zaposlitev res samo še v sanjah?

Ali bo redna zaposlitev in z njo varna prihodnost postala resnično le še spomin na dobre stare čase?

Danes se prav vse na tem svetu spreminja veliko hitreje kot še nedaleč nazaj. Kar se je prej spreminjalo desetletja se sedaj spremeni v enem letu ali še prej. Starejši se bodo spomnili, koliko let so se vozili z enim in istim modelom avtomobila. Po deset let in več so uporabljali en telefonski aparat in še bi lahko našteval.

redna zaposlitev 1
Redna zaposlitev je vedno težje dosegljiva.

Industrijsko dobo vse hitreje zamenjuje digitalna doba, ki omogoča vse te hitre spremembe. Vendar kot vsaka stvar ima tudi ta medalja dve plati. Po eni strani imamo možnost uporabe neverjetno velike palete izdelkov, tudi po vse nižjih cenah, po drugi strani pa nas vse to „nehote“ peha v brezosebno potrošniško mrzlico.

V kategorijo brezosebnih odnosov pa lahko štejemo tudi odnose med delodajalci in delavci. Razmišljanje o tem, da bomo z varno službo preskrbljeni do konca življenja postaja, žal, vse bolj iluzija. In to velja za vse, stare in mlade, izobražene in tiste, manj izobražene.

V času globalizacije, ko padajo meje, ko se vedno najde nekdo, ki je pripravljen delati za en euro manj od vas, bo to voda na mlin kapitalu, ki bo to izkoriščal v svoj prid. Zniževal bo že tako nizke plače in odpuščal delavce po svojih potrebah. Ustvarjal bo večni strah, kar bo povzročalo vse več in več stresa pri ljudeh. Počutili se bomo bolj in bolj utesnjene in nesvobodne. Vam to zveni že znano?

Očitno so stari modeli padli in treba se bo prilagoditi. Ljudje se zlahka prilagajamo novim ugodnostim ali dobrinam, zelo težko pa nam gre prilagoditev ko govorimo o delu. Pritoževanje in čakanje, da nam bo pomagala „država“ pa je več ali manj jalovo početje.

Obstajajo rešitve

Kot za vse obstajajo rešitve tudi za to, vendar morate najprej pogledati izven ustaljenih okvirov in se potem tudi sami močno potruditi, da boste svoje cilje tudi dosegli. Ne razumem tako velike množice, predvsem mladih izobražencev, ki leta čakajo svojo „priložnost“ na zavodih za zaposlovanje ali pa kelnarijo in pečejo pice (pa sicer vsaka čast tem poklicem) preko Študentskih servisov, vpisani v različne srednje šole le zaradi študentskega statusa, kako obtožujejo druge, da oni nimajo službe.

 

Šolska izobrazba je pomembna, seveda je. Ne bo vam sicer več zagotavljala redne zaposlitve, bo pa vam pomagala pri vašem razmišljanju. Predvsem pa bo treba premagati lastne strahove. Strah pred neznanim, strah pred tem, da nečesa ne boste zmogli ali znali. Ampak če ste se naučili hoditi, govoriti, voziti kolo in avto ter uporabljati računalnike in pametne telefone (nič od tega ni zelo preprosto), potem ste se zmožni naučiti še marsičesa. Imeti morate le pravo željo in motivacijo.

Podjetniška doba in redna zaposlitev

Vse več je že zahtev delodajalcev, da ljudje odpirajo svoja podjetja v okviru katerih bodo tako dobili pri njih „zaposlitev“. Za delodajalca je to zagotovo pametna poteza, kaj pa za takega novega podjetnika? Tudi za njega, vendar samo pod pogojem, da bo znal peljati svoj posel samostojno, da se bo izobrazil in iskal različne možnosti za svoj posel, ga nadgrajeval in rastel. Če pa bo na ta način le podlegel želji „kapitala“ po še večjem dobičku, pa bo to verjetno le še ena oblika izkoriščanja.

V razvitejšem svetu se od leta 2015 vse pogosteje uporablja termin podjetniška doba, saj je bilo ustanovljenih ogromno enoosebnih podjetij ravno zaradi iskanja novih možnosti samozaposlitve. Trendi pa zagotovo pridejo tudi k nam, tako kot vedno.

Možnosti, ki jih nudi digitalna ekonomija so različne, nekatere od njih pa lahko najdete tudi v gradivih na tej spletni strani (prevzemite eno od mojih brezplačnih knjig na desni strani tega prispevka in ne bojte se vprašati kar vas zanima). Prej ko se boste seznanili z njimi, večja bo vaša prednost pred drugimi. Slej ko prej bo prišla spet nova sprememba. Močno pa dvomim, da bo to ponovno redna zaposlitev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.