Turčija kot destinacija za potovanje

 

Kam odpotovati na zaslužen dopust? Turčija! Sliši se dobro.

 

Turčija je država na prehodu iz Evrope v Azijo.

Turčija je država na prehodu iz Evrope v Azijo. Turčija ima približno 81,6 milijona prebivalcev, največje mesto Istanbul, njeno glavno mesto pa je Ankara. Njihova valuta je turška lira. Turčija je članica zveze Nato, trudi pa se tudi za vstop v Evropsko unijo.

 

Februarja smo se odpravili na dopust v pokrajino Antalija, Turčija. To je obmorska pokrajina, z bogato zgodovino in naravnimi lepotami. Prijatelji so se čudili, zakaj odhajamo na morje ob takem času, ko temperatura ne preseže 20 stopinj in vreme še ni primerno za kopanje. Res je, ker smo tja prispeli ob odprtju sezone, plaže še niso bile urejene in morje ni bilo primerno za kopanje, kar pa ni odvrnilo nekaterih, da tega ne bi storili, smo pač čas izkoristili za mnogo drugih stvari. Gotovo je Turčija tudi v »zimskem« času zelo lepa in zanimiva.

 

Turčija - Istambul
Turčija in glavno mesto Istambul iz zraka

 

Resnica je, da nam je vsem prijalo, ko smo lahko pri zajtrku na terasi, slekli jakne in puloverje in uživali v toplem soncu, saj ima Turčija približno 10 stopinj več, kot jih je isti čas v Sloveniji. Mislim, da jih je bilo celo precej več kot samo 10, če pomislim, da je bil takrat v Sloveniji minus, mi pa smo čez dan bili v majicah s kratkimi rokavi.

 

Cilj našega potovanja v Turčijo je bila Antalija
Cilj našega potovanja v Turčijo je bila Antalija

 

Čeprav za države kot je Turčija velja, da je treba paziti kaj jemo, se ni potrebno pretirano bati. Morda ni najbolje, da vzamete hrano, kot je na primer kebap, s stojnice, vendar pa ima Turčija precej restavracij, v katerih lahko poskusite njihovo kulinariko. Vodo pa se pije samo ustekleničeno.

 

Turška pokrajina v Antaliji
Turčija - Antalija

 

Najtežja je zagotovo komunikacija s turki. Turčija ima v velikih mestih in predvsem na turističnih območjih prave poliglote. Kakor pa zaidete malo ven iz teh krogov, kaj kmalu ugotovite, da vam vsa leta učenja različnih jezikov ne pomagajo nič. Vsa komunikacija poteka z mahanjem in kazanjem, razen seveda, če znate turško.

 

Turčija in njena arhitektura - minaret v Antaliji
Turčija in njena arhitektura - minaret v Antaliji

 

 

Morda je bolje, da eure zamenjate v valuto, ki jo ima Turčija, to je kot že omenjeno, turška lira. Ni problema če tega ne storite, saj povsod sprejemajo tudi eure, vendar pa bodite v tem primeru pazljivi na menjalni tečaj – 1 euro pretvarjajo v 3 turške lire.

 

Turčija brez turške kave?
Turčija brez turške kave?

 

Tekom našega potovanja smo spoznali, da ima Turčija zelo bogato zgodovino. Od Bizantinskega cesarstva do Osmanskega cesarstva. Še danes velja za eno najpomembnejših osebnosti v državi Mustafa Kemal Atatürk, ki je zaslužen za to, da je Turčija postala republika leta 1923.

 

Turčija - Pamukkale
Zanimiva Turčija - Pamukkale

 

Poleg vsega omenjenega pa ima Turčija tudi veliko znamenitosti, ki si jih je vredno ogledati, ko obiskujete to državo. Sigurno je ena od stvari, ki jih Turčija ponuja in se nam je najbolj vtisnila v spomin, obisk mesta Pamukkale. Ime pomeni »bombažni grad«. Zakaj? Ker nam po nekaj urni vožnji od obale, Turčija ponudi razgled nad nepredstavljivo lepoto narave. Hrib, ki ga zagledamo je popolnoma bel, kot kosmi bombažne vate. Naravno ustvarjeni bazeni s termalno vodo vso stvar še polepšajo. Bosi se lahko tam tudi sprehodite in počofotate v termalni vodi. Neposredno nad to naravno znamenitostjo ima Turčija starodavno znamenitost, mesto Hierapolis, ki je urejeno kot zunanji muzej, po katerem se tudi izplača sprehoditi, v njem pa je zgrajen tudi bazen s termalno vodo, v katerem se lahko okopate.

 

Tudi Turčija nudi oglede starodavne kulture - Starodavno mesto Hierapolis
Tudi Turčija nudi oglede starodavne kulture - Starodavno mesto Hierapolis

 

Turčija slovi po svojih turških preprogah, zlatu ter usnjenih izdelkih, ki jih lahko kupite, ob nakupu pa dobite tudi certifikat. Nikoli, ampak res nikoli, ne pozabite barantati za ceno! Turčija je preplavljena z bazarji, to so tržnice, kjer lahko kupite resnično karkoli, od turških čajev, ki so zares okusni, do oblačil.

 

Turčija je znana po usnjenih izdelkih - trgovina z usnjenimi izdelki
Turčija je znana po usnjenih izdelkih - trgovina z usnjenimi izdelki

 

Torej, Turčija ja ali ne? Definitivno ja! Kdaj? Odvisno od želja. Če se želite namakati v morju raje izberite obisk v sezoni, če pa želite spoznati kakšna je prava Turčija in življenje v njej, potem raje izberite predsezonski čas.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.