Podjetniki začetniki, si predstavljate posel brez mobilnih telefonov?

Se še spomnite časa brez mobilnih telefonov?

Si predstavljate, da jih ne uporabljate? Menim, da si celo vaša stara mama ne more več zamišljati življenja brez mobilnika. So pač dejstvo, nova (no zdaj že »stara«) tehnologija, brez katere enostavno več ne moremo.

Mnogi, predvsem tisti z rojstno letnico iz preteklega stoletja, se spominjamo prvih mobilnikov, ki so bili po velikosti in teži približno podobni kosu opeke. Na začetku smo se še nekaj časa zmrdovali nad tistimi, ki so jih že imeli, češ, kaj jim je tega treba, a se ne morejo pogovoriti prej ali kasneje in morajo to početi ravno med hojo? Vendar smo kmalu popustili in si nabavili svoje napravice in od takrat dalje nam je to pač »normalno«. Mobilniki so v naša življenja vnesli številne prednosti, pa tudi hitrejši tempo življenja. Dosegljivi smo praktično povsod (kjer je signal, seveda). Kar se tiče poslovnih priložnosti, je to vsekakor koristno.

podjetniki začetniki
Brez pametnih telefonov skoraj že ne gre več. Podjetniki začetniki bi morali to obvezno upoštevati pri svojem poslu.

 

Mobilni telefoni so se tekom časa spreminjali in danes je večina njih že tako-imenovanih »pametnih«. Če pustimo ob strani poimenovanje pa ne smemo prezreti, da se čedalje bolj uporabljajo tudi za brskanje po internetu. (Ali iskanje, kakor pač želite.)

In če si pred leti enostavno nismo smeli privoščiti, da smo brez mobilnega telefona, si danes več ne moremo privoščiti, da nismo prisotni na internetu.

Tu lahko naredimo še korak ali dva dlje in namesto pasivne prisotnosti (kot primer je to lahko spletna stran z zastarelo vsebino in po možnosti neodzivna za prikazovanje na mobilnikih ali tablicah) internet izkoristimo kot orodje za prodajo svojih izdelkov, znanj, storitev, iskanje strank, gradnjo odnosa s strankami in tako dalje. Za svoj posel, torej.

Pri tem ni pomembno, ali gre trenutno le za dodatni zaslužek ali je to vaša redna dejavnost. Morda celo sploh še niste začeli in si »pripravljate teren«, kar sploh ni slaba ideja.

 

Je pa pomembno nekaj drugega.

Da imate znanja, ki so potrebna, da boste pri tem uspešni. Za posel na internetu, kakršenkoli že, so pomembna znanja o spletnih straneh, socialnih omrežjih in tako dalje, da ne bom predolg in se nemara kdo, ki razmišlja da bi začel s tem, ne ustraši. Brez skrbi, učiš se postopno, z vajo, na primerih. Važno je, da veš kje in kako začeti.

Na splošno je zelo koristno imeti še neka druga znanja. Kako pripraviti ustrezen poslovni model za to, s čimer se nameravate ukvarjati. Ko ga pripravite oz. oblikujete, pridobite še nekaj zelo pomembnih informacij: spoznate razlog zakaj bi stranke sploh kupovale od vas. Ugotovite pa lahko tudi, zakaj stranke nečesa ne bi kupovale, kar je tudi v redu. Bolje je to spoznati tekom enega dneva kot se na primer tri leta truditi z nečim, kar stranke v bistvu ne zanima.

Podjetniki začetniki, pa tudi tisti, ki delujejo že dlje časa, pogosto zamenjujejo svoje izdelke (ali storitve) s potrebami strank. Ko si razjasnijo razliko, ko razumejo, kaj je tisto, kar pri strankah sproži odločitev za nakup, se jim odprejo nove možnosti. Takrat znajo strankam povedati prava sporočila. Takšna, ki jih stranke bolje razumejo in ki jim olajšajo odločitve. Povedano enostavno: če uporabljamo strankam razumljiv jezik in sporočila, je večja verjetnost, da bomo poslovno uspešnejši.

Znanja o tem, kako oblikovati poslovni model, lahko pridobite na delavnici. Lahko jih pridobite tudi iz knjig in člankov na internetu, vendar je ta pot daljša. Če želite rezultate čez pet let, s tem ne bo problem, če pa jih želite takoj, je delavnica boljša izbira. Če vas zanima udeležba na delavnici, me kontaktirajte.

Andro Goblon

http://mojposlovnimodel.si/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.